Khamis, 17 Mac 2011

Tips: MENJAGA MATA ^^




Cepat cepat jom gelak ramai ramai  iema nak share dengan korang tentang penjagaan mata ?
 Aku tahu mata aku takk secantek korang tapi oke larhh.
Ima bila hangout simple ja , but mata iema mesti kena perfect , korang nakk tau mata jugakk kurnia ALLAH  , so taa kisah la kita takecare mata ni.Mata penting tahu ! sebab apa ?
Mata jugak bertindak balas dengan hati  , sebab itu sesetengah orang falling in love hanya
dengan mata then turun ke hati . Sweet tak ? *maaf ima galak


SEDIKIT INFO YANG Ima DAPAT :


i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi.
Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.

ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.

iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku... Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.

iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja. tgh sedih la ni

v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.


okayyh , nieh baru sikit jaa , niehh tips yang aku baca dalam internet
cewwahh cik IEMA =.=


1. Mata Letih
- Ambil dua hiris timun lalu tekapkan/letakkan pada mata selama 1 jam atau lebih. Mata anda akan rasa lebih segar.

2. Ketumbit
- Ambil hujung bawang putih dan gosokkan pada bahagian yang di tumbuhi ketumbit. Tapi AWAS!, Jangan gosok keterlaluan ini kerana bawang putih boleh menyebabkan mata anda pedih.

3. Mata Gatal
- Ramas beberapa helai daun sirih untuk direbus. Tapis air rebusan tadi dan biar sehingga suam. Percikkan pada mata sambil berkelip secara berulang kali.

4. Lingkaran Gelap Bawah Mata
- Anda ingin mencerahkan lingkaran gelap bawah mata? Senang sahaja. Kini anda tak perlu lagi membeli apa² produk kecantikkan, hanya perlu mengamalkan tip ini. Sapu sedikit minyak sapi bermula dari kanan ke kiri selama 10 minit hingga 15 minit setiap hari sebelum tidur.


5. Mata Lebam & Hitam
- Tentu sekali anda akan segan kalau mata anda kelihatan lebam dan hitam. lobakmerah Petua Menjaga MataAkibatnya anda akan berasa kurang yakin untuk berdepan dengan orang ramai. Cuma ambil teh uncang yang telah digunakan dan tekapkan pada mata anda dan biar semalam.


6. Mata Rabun
- Petua yang ini merupakan yang paling senang sekali untuk diamalkan. Hanya perlu makan lobak merah secara mentah atau jika mahu lebih lazat, anda boleh amalkan minum jus lobak setiap hari.


Ini ima terjumpa dekat majalah , kalau korang nak tahu lebih lanjut korang boleh search Google.
Now , turn ima pulak . Nak tahu macam mana ima jaga mata ima ?


1.Setiap malam WAJIB letakk timun yang sejuk di atas mata *timun tadak taa
buat ;)*

2.Selalu pakai eyemo , habuk ke takk ke pakai jaa *ima jarang buat kalau busy*

3.Ambek teh bancuh , uncang yg sudah dibancuh ambek letak dekat mata selama 15minit.

SELAMAT MENCUBA ! :)

0 comments: